whistleblowing in 2021 - blog

NNTB v roce 2021 expanduje a vylepšuje stávající platformu

David Špunar

3 min čtení

Rok 2020 pro nikoho nebyl snadný. Ale, ač nás zavření škol upřímně zaskočilo, otevřely se nám nové dveře do dalších organizací, kde Nenech to být taky může pomoci. V průběhu posledního roku jsme potkávali mnoho lidí z českých a zahraničních firem, HR oddělení či Compliance manažerů, kteří volali po snadném řešení nadcházející směrnice EU a zároveň pomoci pro své kolegy. Aby se už nikdo nemusel bát se ozvat. A bylo jasno – upravíme mírně produkt a jdeme pomáhat i do firem. S diskriminací, korupcí, covidovým splínem nebo třeba sběrem dobrých nápadů. Prostě se vším, o čem není snadné mluvit osobně, ale firmám by nemělo ujít. 

V roce 2021 chceme v našlápnutém tempu pokračovat – a to jak ve školách, tak firmách a plánujeme spoustu novinek, které by vás mohly zajímat. Co tedy od nás můžete v příštím roce čekat?


1. Myslíme na oznamovatele – dáme jim vědět, co se s jejich oznámením děje.  

Odesílatel bude mít po odeslání oznámení možnost zadat svoji e-mailovou adresu, která však zůstane pouze v systému a nikdo k ní nezíská přístup. Na e-mail se mu poté automaticky pošle přístupový PIN kód k jeho oznámení, aby nehrozilo, že jej zapomene. Následně mu přijde notifikace, kdykoliv se s jeho oznámením stane něco nového, nebo obdrží odpověď z firmy. 

2. Vše zabezpečíme – raději dvakrát

Pokud chcete mít jistotu, že se do vaší administrace nikdo nedostane třeba lidskou vinou (heslo 1234, …), můžete všem administrátorům nastavit nutnost dvoufaktorového zabezpečení používaného například v internetovém bankovnictví. Stejně jako mnohé další funkce je i tato volitelná a sami se rozhodnete, zda ji chcete mít zapnutou, nebo zvolíte cestu jednoduchosti. Bezpečnost je ale nade vše, takže tuto vychytávku všem můžeme jen doporučit. 

3. Jednodušší cesta k oznámení – z vašeho firemního profilu na míru

Již nyní máte možnost využití unikátního odkazu vedoucího přímo na váš firemní profil na NNTB.cz, který můžete na váš web zakomponovat například formou tlačítka. Brzy si ale budete moci váš firemní profil na míru upravovat tak, aby byl profil ve vašich brandových barvách, přidat si logo, vlastní podstránky s otázkami a odpověďmi a další prvky. 

4. Nebudete na to sami – pomohou naši externí partneři

Základem řešení každého problému či rizika je jeho odhalení, s čímž vám v NNTB dokážeme pomoci. Aby bylo řešení jednotlivých problémů ještě snadnější, připravujeme pro vás sekci s externími partnery, na které se můžete obrátit s žádostí o radu. Tuto část administrace budeme kompletně přetvářet tak, abyste tu vždy našli rychlou pomoc.

5. Nový zákon nebereme na lehkou váhu – s námi máte splněno

Zákon o ochraně oznamovatelů vyžaduje dle aktuální návrhu uchovávat u jednotlivých oznámení konkrétní informace vycházející z jejich šetření. V detailu oznámení nově najdete připravené kolonky, kam můžete tyto informace vepsat, aby pro vás bylo vyhovění zákonným požadavkům snadnější. 

Dále se můžete těšit na:

  1. Snadnější export do PDF
  2. Doplnění častých otázek & odpovědí
  3. Další materiály ke stažení v reakci na finální podobu zákona
  4. Chytré notifikace, díky kterým na nic nezapomenete
  5. Možnost hlasového podání oznámení

S postupující expanzí NNTB za hranice ČR také přidáváme další jazykové překlady platformy a chystáme se na spolu s našimi partnery na velké věci.

Potřebujete poradit, jak efektivně zavést whistleblowingovou platformu


Jak vznikl projekt Nenech to být?

NNTB vzniklo v roce 2017 jako studentský projekt. Už v 17 letech vytvořili spolužáci Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm platformu, pomocí které mohou děti snadno a bezpečně upozornit na šikanu na školách. Do 4 let začalo NNTB používat 1 800 škol.

V roce 2020 se začaly ozývat další organizace s tím, že by platformu uvítaly jako nástroj pro budování bezpečné firemní kultury a whistleblowingV současnosti NNTB využívá více než 2 200 organizací po celém světě. Mezi významné klienty patří například Sportisimo, Pilulka.cz, LOMAX, Zásilkovna, DPD, Zentiva a město Brno.


Za obrázek děkujeme: Unsplash, Moritz Knöringer

David Špunar

3 min čtení
Sdílejte článek:

Stáhněte si e-booko whistleblowingu zdarma

Whistleblowing v českých firmách - jen další byrokracie nebo příležitost?

E-book whistleblowing ve firmách - cs

Stáhněte si e-book v PDF

Oznamovací kanál Nenech to být

Zaveďte NNTB – bezpečnou whistleblowingovou platformu, které důvěřuje už přes 3 000 firem, škol a úřadů.

whistleblowing system FaceUp CZ
DOMLUVIT UKÁZKU
E-BOOK ZDARMA: Stáhněte si kompletního průvodce whistleblowingem