Brno-střed

"Po prošetření několika oznámení přes NNTB jsme ukončili pracovní poměr s vedoucí odboru," prozradil tajemník úřadu Brno-střed

3 min čtení

Co přineslo zavedení whistleblowing systému NNTB v Úřadu městské části Brno-střed? A proč na pracovištích došlo ke zvýšení celkového pracovního výkonu? Přečtěte si rozhovor s tajemníkem úřadu Brno-střed, Bc. Petrem Štikou, MBA, LL.M.

Nejprve jste zavedli protikorupční linku a následně jako první samospráva v republice zavedli elektronickou whistleblowing platformu. Co vás vedlo k rozhodnutí takové kanály vůbec zavést?

"Anonymní oznamovací kanál jsme začali používat před několika lety, protože jsme chtěli zvýšit transparentnost radnice a zavést účinný nástroj prevence proti korupci. Chtěli jsme dát možnost komukoliv upozornit na to, že se při kontaktu s úřadem či organizacemi naší městské části setkal s korupcí nebo jiným nekalým jednáním. Předpokládali jsme, že možnost anonymního podání by mohli využít zejména odmítnutí zájemci o dodávky zboží a služeb a také třeba zaměstnanci podnikatelů, kteří s naší městskou částí spolupracují. Zejména u osob z těchto cílových skupin jsme se domnívali, že by mohli mít obavy oznámit podezřelé jednání, se kterým by se případně mohli setkat.”

Proč jste přešli z protikorupční linky na whistleblowing platformu a v čem vnímáte zásadní rozdíly těchto variant?

“Jako zásadní a velmi podstatný rozdíl vnímám to, že s oznamovatelem, který podá oznámení prostřednictvím whisteblowingové platformy můžete dále komunikovat, dát mu zpětnou vazbu, případně si upřesnit jeho podání. Oznamovatel při podání přes  whistleblowingovou platformu získá anonymní identitu, systém mu vygeneruje číselný kód, pomocí kterého se může přihlašovat ke svému podání, získávat zpětnou vazbu, doplňovat své oznámení a vést další komunikaci s příjemcem oznámení."

faceup whistleblowing

Jak se vám doposud zavedení oznamovacího kanálu osvědčilo? Co se díky tomu podařilo zlepšit?

“Zavedení anonymního oznamovacího kanálu se nám velmi osvědčilo. Původně jsme ho vnímali pouze jako nástroj prevence před korupčním jednáním. Nicméně oznamovatelé tento nástroj využívají. Už jsme jeho prostřednictvím obdrželi několik desítek podání. 

Od počátku jsme také měli trochu obavu z etické stránky tohoto kanálu, aby možnost podávat anonymní oznámení nebyla zneužívána k pomluvám. K tomuto ale nedošlo. Oznámení, která jsme dosud obdrželi, byla poměrně věcná, konkrétní. Dala se prošetřit a bylo možné dospět k objektivním závěrům. Díky oznámením jsme přijali i řadu dalších opatření. Z tohoto pohledu je to vynikající nástroj pro zlepšování. Nicméně jsme připraveni na to, že může přijít i pomlouvačné oznámení. Tedy takové, jehož cílem nebude upozornit na porušování zákonů, ale snahou oznamovatele bude někoho nespravedlivě poškodit. Ze svých mnohaletých zkušeností ve vedoucí pozici vím, že proti pomluvě se dá účinně bojovat pouze tak, že ji prošetříte a pokud není pravdivá, tak její tvrzení vyvrátíte. Tím očistíte toho, proti komu pomluva směřovala a zachováte si v organizaci dobrou vnitřní kulturu. I proto je tedy vhodné mít anonymní kanál. 

Po prošetření několika oznámení jsme ukončili pracovní poměr s jednou vedoucí většího odboru Úřadu městské části Brno-střed. Zajímavé je, že na těchto pracovištích pak došlo ke zvýšení celkového pracovního výkonu.

Trochu nečekaný, ale užitečný rozměr, pro nás anonymní oznamovací kanál získal v oblasti pracovněprávních vztahů. Přijali jsme několik anonymních oznámení od zaměstnanců na šikanu. Ta jsme vzali velmi vážně, protože pracovní prostředí považujeme za důležité. Po jejich prošetření jsme ukončili pracovní poměr s jednou vedoucí většího odboru Úřadu městské části Brno-střed a v dalším případě jsme převedli několik zaměstnanců pod jiného vedoucího. Díky anonymnímu oznamovacímu kanálu jsme mohli našim zaměstnancům vytvořit důstojné pracovní podmínky. Zajímavé je, že na těchto pracovištích pak došlo ke zvýšení celkového pracovního výkonu.”


Jak vznikl projekt Nenech to být?

Platforma NNTB vznikla v roce 2017 jako studentský projekt. Už v 17 letech ji vytvořili spolužáci Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm jako nástroj, pomocí kterého mohou děti snadno a bezpečně upozornit na šikanu ve školách. Do 4 let zavedlo NNTB 1 800 škol.

V roce 2020 začaly NNTB používat další organizace jako platformu pro budování bezpečné firemní kultury a whistleblowing. V současnosti NNTB využívá více než 2 200 organizací po celém světě, například DPD, Sportisimo, Pilulka.cz, Zásilkovna, AAA Auto, Zentiva a město Brno.

faceup whistleblowing
Pavel Ihm, David Špunar a Jan Sláma

3 min čtení
Sdílejte článek:

Stáhněte si e-booko whistleblowingu zdarma

Whistleblowing v českých firmách - jen další byrokracie nebo příležitost?

E-book whistleblowing ve firmách - cs

Oznamovací kanál Nenech to být

Zaveďte NNTB – bezpečnou whistleblowingovou platformu, které důvěřuje už přes 3 000 firem, škol a úřadů.

whistleblowing system FaceUp CZ
DOMLUVIT UKÁZKU