Whistleblowing rozhovor Vanessa Crawford

"Zaměstnanci NNTB skutečně používají, takže můžeme odhalit problémy včas," říká HR manažerka Vanessa Crawford

Anna Svachova Photo

Anna Šváchová

3 min čtení

S Vanessou Crawford, HR manažerkou ve společnosti ADvTech, jsem si povídali na téma whistleblowingu, výzev kterým musí jako HR manažerka čelit, a jejích zkušenostech s naší platformou NNTB (v zahraničí FaceUp). 

Jaký byl hlavní důvod, proč firma ADVTECH zavedla whistleblowing platformu NNTB?

ADvTECH měl vždy platformy pro oznamovatele, skrz které mohli komunikovat své obavy, ale lidé je prostě nepoužívali k řešení věcí, jako je například diskriminace, nebo mobbing. Kromě toho vyvolala pandemie COVID-19 obavy o duševní zdraví našich zaměstnanců, a my si nebyli jisti, zda je vhodně řešíme. Whistleblowing platformu NNTB jsem si oblíbili již při jejím testování. Rozhodující byla skutečnost, že umožňuje anonymitu a je dostupná online. Sázeli jsme na to, že osloví jak zaměstnance, tak digitálně zdatné studenty námi vlastněných soukromých škol.

Jaké jsou podle vás hlavní benefity NNTB?

Whistleblowing platforma NNTB se ukázala jako neocenitelný pomocník při řešení problémů a podnětů od  zaměstnanců i studentů. Poskytla nám přehled o individuálních problémech a bývá dokonce využívána k anonymním návrhům na to, co by chtěli zaměstnanci v pracovním prostředí zlepšit. Zpětná vazba pro nás je nesmírně užitečná a umožňuje nám sledovat podněty vznesené napříč našimi holdingovými firmami. Největší výhody NNTB jsou za mě dvě. Zaprvé fakt, že lidé aplikaci skutečně používají, takže jsme schopni odhalit problémy zavčasu a hned je řešit. Zadruhé, že můžeme identifikovat trendy na úrovni organizační jednotky a reagovat na ně.

Na podporu studentů námi zřizovaných škol, kteří se nám prostřednictvím NNTB svěřili, jsme vytvořili síť učitelů, kteří mají za úkol každému individuálně pomoci překonat jejich problém. Této síti říkáme SPOJENCI. NNTB poskytuje prostor lidem, kteří dříve žádný neměli. Aplikace se opravdu snadno používá a představuje pomyslný virtuální most mezi jednotlivci, kteří mají problémy a chtějí je řešit, a mezi těmi, kteří problémy reálně vyřeší.

Jaké jsou Vaše dosavadní zkušenosti s NNTB?

  • Snadné používání = 5/5
  • Funkčnost = 5/5
  • Zákaznická podpora = 5/5
  • Hodnota vs. cena= 5/5
faceup whistleblowing

Doporučila byste NNTB svým známým?

Určitě! Je mi potěšením jednat se zástupci NNTB. Jsou profesionální, vnímaví a nic pro ně není příliš obtížné nebo časově náročné. Kromě toho svůj produkt neustále inovují a všechny nově vyvinuté funkce jsou zahrnuty v ceně předplatného.

Jak vám můžeme pomoci se zavedením whistleblowing systému? Domluvte si nezávaznou konzultaci s naším specialistou. 

faceup whistleblowing

Zažila jste nějaké pozitivní, nebo negativní výstupy v praxi?

Naše dosavadní zkušenosti jsou více než pozitivní. Setkali jsme se se skvělým přijetím – zejména na straně studentů. Bez podnětů, které skrz NNTB přišly, bychom nikdy nebyli schopni vyřešit některé kritické situace. 

Zaznamenali jste zlepšení situace ve Vaší organizaci po zavedení NNTB?

Anonymita, na které je NNTB postaveno, způsobila nárůst počtu zpráv, které dostáváme. Pravděpodobně díky tomu, že odbourává pocit strachu z možných konsekvencí. To nám umožňuje identifikovat mnohé problémy již v zárodku a zavádět preventivní opatření napříč organizací. NNTB navíc přispívá k naší strategii budovat hlubší úroveň důvěry v celé firmě.

ADvTECH Group je největším africkým poskytovatelem soukromého vzdělávání a kontinentálním lídrem v oblasti kvalitního školení a rozvoje dovedností. Přístup k aplikaci má všech 7 580 zaměstnanců, učitelů, lektorů a studentů ADvTECH po celé Jižní Africe. 


Jak vznikl projekt Nenech to být?

NNTB vzniklo v roce 2017 jako studentský projekt. Už v 17 letech vytvořili spolužáci Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm platformu, pomocí které mohou děti snadno a bezpečně upozornit na šikanu na školách. Do 4 let začalo NNTB používat 1 800 škol.

V roce 2020 se začaly ozývat další organizace s tím, že by platformu uvítaly jako nástroj pro budování bezpečné firemní kultury a whistleblowing. V současnosti NNTB využívá více než 2 200 organizací po celém světě. Mezi významné klienty patří například Sportisimo, Pilulka.cz, LOMAX, Zásilkovna, DPD, Zentiva a město Brno.

faceup whistleblowing
David Špunar, Jan Sláma a Pavel Ihm
Anna Svachova Photo

Anna Šváchová

3 min čtení
Sdílejte článek:

Stáhněte si e-booko whistleblowingu zdarma

Whistleblowing v českých firmách - jen další byrokracie nebo příležitost?

E-book whistleblowing ve firmách - cs

Oznamovací kanál Nenech to být

Zaveďte NNTB – bezpečnou whistleblowingovou platformu, které důvěřuje už přes 3 000 firem, škol a úřadů.

whistleblowing system FaceUp CZ
DOMLUVIT UKÁZKU